06 October 2017

M Hotels Kuching (Review)


Assalamualaikum...

Baru-baru ni aku ikut satu program di bawah JPN Sarawak dan Pej. Ketua Menteri Sarawak bersama-sama dengan 5 orang student. Aku jadi guru pengiring. Sepanjang program kitorang stay selama 3 malam dekat M Hotels, Kuching.


Sebelum ni aku memang tak tahu kewujudan M Hotels ni. Letaknya dekat kawasan Padungan kira-kira 5 minit daripada pusat bandar.




Bilik dia nice. Ni bilik kitorang (cikgu). 
Twin room tapi tak tahu standard ke deluxe ke ape.




TV, work station....




Bilik bersih dan kemas. WIFI pun ok. 




Bilik air.




Bersih.




Ada view - boleh mengintai orang dekat bawah. Jom tengok view sikit. 




Tadahhh!




Ni view daripada beranda dekat atas kalau tak silap




Senja....




Pool dekat rooftop. Kecik je. 




Suruh budak budak bergambar tepi pool hehe. 




Okey byeeee! 





31 July 2017

#siblingsgoal Trip Sabah (Day 2) – Kota Kinabalu


Penginapan hari kedua – dekat Winner Hotel KK, tengah tengah bandar juga tapi masih awal, belum boleh check in. So lepas dah hantar kereta dengan sayu… tinggalkan backpack dekat hotel dan kitorang berjalan kaki dalam 15 minit ke Jesselton Point…Ada kereta pun tak guna jugak dalam bandar macamni, buat menyemak je nak parking susah.

On da way ke Jesselton Point tu aku duk saiko adik aku supaya tak payah pergi pulau. Dulu aku dah pergi, macam bosan, panas… Aku bagi cadangan masuk mall tengok Fast 8 je hahaha boleh regangkan kaki yang lenguh, berehat bersandar dekat kerusi empuk sambil makan popcorn dalam aircond sejuk. Duit pun tak habis banyak.

Lepastu dia macam, 
ALAH NURU… TAKKAN DATANG SABAH TAK PERGI PULAU T_____T  

k. fine. Tak pegi kang ada yang pulak tak puas hati lah apa lah. Pergi lah ke pulau kalau kau nak gi. Jadi ikan duyung terus takpayah balik UNIMAS pun takpe.




Kitorang beli tiket ke satu pulau sahaja, Pulau Sapi RM25 (student price hehe) tak termasuk Conservation fee (bayar dekat pulau) RM3. Lepastu orang jual tiket tu offer main water sports – adik aku ajak main Parasailing RM75 per person. ok la boleh la layan jerrr. 




Dekat Pulau ni kan, aku perasan ramai gile orang Korea. Aku ni dekat Korea ke Malaysia? Tak silap aku ada route baru bukak Seoul – KK tapi tak ingat flight apa, mungkin la. 




Pukul 130 kitorang dibawa oleh sebuah bot untuk main Parasailing tu. Pergi tengah-tengah laut, kemudian dia pakaikan harness semua, sambungkan dengan belon tu and perlahan lahan ditarik ke atas. Lepastu terbanglah kami di udara…. hahhahah

Gambar buruk sebab send pakai Whatsapp je dari handphone adik aku. Reso jadi kecik. Takpelah malas dah aku nak edit edit nanti sampai ke sudah tak update entri ni. 




Pengalaman dekat atas tu memang best walaupun dalam 10 minit je. Takpelah. Sekali seumur hidup. 

Yang seram sikit… masa dia nak turunkan balik kitorang. Aku seriau takut salah mendarat lepastu jatuh atas kipas bot. Matila nakkkkk. Nasib baik semua ok je.




Wey wey wey ikan jows gigit kaki... Ingat boleh basuh basuh kaki tapi tak kena pun air laut.

Dahtu. Siap main baru berani wasap gambar dekat mak aku. Itu pun mak aku dah YA ALLAHHH!!! huehuehueh




Lepas main parasailing kitorang dihantar semula ke Pulau Sapi. Adik aku gi mandi manda sorang sorang. Aku duduk bawah pokok je. Boring gila. Bot balik ke jeti pukul 3 petang. 

Pendapat aku, antara pulau pulau yang aku pernah pergi - Pulau Sapi, Pulau Perhentian, Pulau Pangkor… Pulau Perhentian yang paling lawa. Dekat sini tak banyak yang nak explore, dan aku pulak jenis yang cepat bosan hehe. Aku rasa… pulau dekat Sabah yang betul betul cun dekat sebelah Tawau/ Semporna sana. 

Sampai di Jesselton, kitorang masuk Suria Sabah Mall and beli tiket Fast 8 malam karang. Why not have both? Hahaha. Lepastu balik ke hotel pakai UBER je. Malas jalan kaki. 



FILIPINO MARKET



Dalam pukul 5 petang lepas solat jamak, keluar balik ke Filipino Market. Tengok pasar dia.




Dalam market pun jadi bergambar. 




Sayur murah murah weh. Kau tengokla satu beg dia tu baru RM3. Dekat sini (Kabong) RM3 dapat 3 batang je timun. haha




Makan seafood sekejap. Sotong bakar cicah air asam ni RM15. Lepastu beli street foods – apam, keropok, minum air mangga duduk lepak kejap.




Berkejar ambik gambar sunset.


Lepastu masuk semula ke Filipino Market bahagian souvenir tu semula. Aku TER-beli gelang mutiara. huhu hajat taknak beli pape tapi TER-beli, apakan daya aku nak menidakkannya. Beli brooch untuk orang rumah. Tu je. Tak shopping banyak, fulus takdok. Adik aku beli Tshirt dengan kuih cincin LOL macam makcik makcik beli kuih sebagai buah tangan.


Daripada Filipino Market, berjalan kaki ke Suria Mall tadi. Tengok Fast 8. Nang BEST! hahaha harga tiket mahal sikit tapi berbaloi. Sama best dengan Fast 7 yang aku tengok 2 tahun lepas – dengan adik aku jugak. 


Habis movie, balik ke hotel dengan UBER lagi. Senang ada UBER ni. Murah pun murah. Sebelum naik bilik, singgah mamak dekat belakang hotel. Esok awal pagi nak balik Kuching dah… 


WINNER HOTEL KK

Twin Room, RM110/night




Hotel Pemenang. Duk sini rasa macam menang percutian yang ditaja tapi hakikatnya...




Sampai hotel, solat, kemas beg terus takut esok rushing. Pukul 6 dah check out sebab flight kitorang pukul 7.55 pagi di KK Airport. 




Pemandangan Subuh di bandar KK daripada tingkap bilik.


Dari hotel ke airport pakai UBER jugak. 




okey, selesai trip ringkas adik beradik #siblingsgoal hehe. Sangat berpuas hati walaupun tak lama... at least boleh spend time bersama. Adik aku nak habis study, nak balik Semenanjung dah. Aku ni tak balik balik lagi huuuu. 


Thnaks Sabah for the nice memory, hingga ketemu lagi!



24 July 2017

#siblingsgoal Trip Sabah (Day 2) – Kinabalu Park


Good Morning!

Seperti yang dirancang, pukul 6 dah check out daripada hostel. Pukul 6 dekat sini dah cerah ya. Lambat lambat rugilah. Nak tido lebih lebih sila balik rumah ya. 




Perjalanan daripada Ranau ke Kundasang memang smooth and mabeles. Sama level je dengan awan.




Lagi best, pemandangan Gunung Kinabalu memang nampak jelas di depan mata. Tak ada terlindung awan. Satu tips kalau nak tengok Gunung Kinabalu, pastikan keluar awal pagi sebab awan belum naik ke atas. Jadi pemandangan clean & clear. 




Gunung ganang dekat sini mengingatkan aku pada suasana di Bandung & Bali dekat Indonesia.




Perjalanan balik, adik aku drive pulak. So aku ada peluang ambik gambar hehe. 



Singgah bergambar dekat Kundasang lagi!



Dekat pekan Kundasang berhenti tepi jalan ni lagi sekali. Semalam tak nampak gunung, berkabus je. Pagi ni nampak Gunung Kinabalu seketul seketul dengan urat urat dia sekali. Masya Allah meme comey!




One for the family album...




Tadi bergembar dekat bawah. Lepastu masa pusing roundabout kobis tu kitorang nampak ada satu lagi tempat bergambar dekat jalan sebelah atas. Terus macam, weh pusing weh pusing ambik gambar dekat atas pulak hahahhah




Aku dah cakap adik aku ni kalau ajak bergambar dia lagi laju daripada kita tahu tak.




Layankan! Selagi tak puas hati jangan balik. Posing sampai muntah haha! Nampak tak jalan dekat bawah tu? Tadi kitorang berenti kereta bergambar dekat situ lah...



KINABALU PARK



Perjalanan diteruskan dan kitorang singgah dekat Kinabalu Park pula, lebih kurang pukul 7.00 pagi. Fuh dekat sini sejuk ok. Kitorang park kereta dekat bawah, masa berjalan naik tangga tu siap keluar asap dari mulut. Oh jakunnnnsss. 




Bayar dekat pintu masuk RM3/ person. 




Dekat dalam macam blur, apa yang kita boleh buat dekat sini sebenarnya? Hmmm. So jalan je lah ikut laluan pejalan kaki yang disediakan. Kat sini ada satu benda lawak. Aku ternampak anjing dekat bawah gaung, mungkin anjing pengawal ke apa tak tahulah. So aku duk panggil MEOW MEOW ADIK! ADIK! Dia tenung BAIKKKK punya. Nasib baik dia dekat bawah haha. Lepastu anjing tu pergi ke arah tangga. Ah sudah. Cepat cepat kitorang meninggalkan tempat tu. haha.




Makin jauh kitorang jalan, rasa macam tak berpenghujung je. Kita nak ke mana sebenarnya ni? Kadang-kadang ada kereta yang melintas. 

Kenapa kita tak naik dengan kereta? Jom lah patah balik ambik kereta sebelum makin jauh. Buat penat je berjalan. Tapi kat sini memang sejuk, best sangat.




Masa patah balik tu… berselisih dengan siapa kau tahu? Dengan anjing bawah gaung tadi. Terus macam,WEH BUAT TAK KENAL, BUAT TAK KENAL. JANGAN TENGOK MATA DIA. YA ALLAH hahaha. Nasib baik dia pun buat buat tak kenal.

So kitorang turun parking dan naik semula pakai kereta… Pegawai dekat ticket booth tu kata boleh bawa kereta sampai ke kaki bukit (pintu Timpohon Gate) kira-kira 4km daripada pintu masuk. So drive lah.




Checkpoint pertama: Ada tugu/ memorial mangsa yang terkorban dalam kejadian gempa bumi tahun 2015 dulu. 




Drive sikit lagi dan korang akan sampai ke pintu masuk untuk mendaki ni. Kalau korang nak berjalan ke dalam pun boleh, tapi masalahnya tempat parking sangat terhad (almost none dekat depan gate ni) and jalan sempit. 

Aku seriau gila masa adik aku nak reverse kereta takut terundur jatuh dalam gaung, adoi matilah aku nak menjawab dekat mak aku nanti hahhah.




Posing berlagak dengan kereta sewa baru.




Masa nak turun kena hati hati sebab jalan sangat curam macam cilake. Bahaya, 




Dekat depan HQ ada viewpoint lagi, meme comey boh. So ambik ler gambar lagi. Sorry la. Banyak pulak gambar sendiri. Huhuhuhu.




Perjalanan diteruskan meninggalkan Gunung Kinabalu. Sedih tak boleh move on. Itu pun sekejap sekejap jumpa view cantik tepi jalan nak berenti ambik gambar.




Teruskan perjalanan sampai ke Pekan Nabalu lebih kurang pukul 830 pagi, berhenti untuk breakfast dekat kedai semalam – Restoran Nur Café.




Lepas makan, ambik gambar lagi dekat viewpoint dia. Semalam, berkabus tak nampak apa. Pagi ni Alhamdulillah clear cantik.




Kebetulan ada sorang pelancong Thailand tolong ambikkan gambar kitorang so ade la gambar berdua. 



Tengok daripada bawah pun dah rasa best. Macam mana lah perasaan orang yang dapat naik sampai puncak atas tu ye... Mesti syok gila. 


Lepastu drive terus ke bandar KK, sampai lebih kurang pukul 10.30 pagi di hotel and tunggu owner kereta datang pickup. Sedih sungguh nak kena berpisah dengan kereta cantik ni sob sob sob. 


Penginapan hari kedua – dekat Winner Hotel KK, tengah tengah bandar juga tapi masih awal, belum boleh check in. So… tinggalkan backpack dekat hotel dan kitorang berjalan kaki dalam 15 minit ke Jesselton Point…


…bersambung

DISABLE