28 December 2017

South Korea Summer Day 4 – Dongdaemun



Baik. Lepas mandi, rehat sekejap di bilik. Aku keluar semula kira-kira pukul 6 petang. Hajat di hati hendak ke Dongdaemun nak cari baju untuk pakai esok. Seriously guys, aku tak bawak banyak baju untuk trip kali ni sebab nak elak daripada bayar luggage. Luggage 20kg one way RM102 kot, baik aku takpayah bawak banyak baju dan gunakan duit tu untuk beli baju dekat Korea je. Ada jugak hasilnya kan. Aku ambik luggage flight balik je.


Turun je dari hotel… masa lalu food street dekat Myeongdong tu sempat lagi tapau Egg Bun (Gyerang-bang) seketul for 1500won. Nasibla. Best gila benda ni. Bau pun wangi je. huhu.




Daripada Myeongdong, naik metro pergi Dongdaemun station. Tak jauh, less than 10 minutes.


Aku ada terbaca pasal Dongdaemun Fish Alley yang menjual ikan bakar. Aku bajet nak survey dulu, tengok OK tak. Kalau OK baru aku singgah makan. Daripada Dongdaemun station, berjalan kaki sepanjang Cheonggyecheon Stream sebelum sampai dekat Dongdaemun Fish Alley.




 Parit macamni pun air bersih je.



Dongdaemun Fish Alley



Ok mula mula masuk tu aku dah suspicious lorong apebende ni macam black market jual organ manusia je haha. Duk survey survey tu… skali ada sorang aunty ni tarik aku masuk ke kedai dia, dia cakap come come… muslim muslim. Bila aku duduk dalam, ada 4 orang perempuan bertudung tengah makan, tak sure Indonesia ke Malaysia. Diorang tak nampak macam pelancong but more like students dekat sini. OK lah.




Untuk makluman, kedai dekat Fish Alley ni takde pensijilan halal JAKIM secara rasmi ye luls. Tapi mereka cuma menjual menu nasi bersama ikan bakar. No meat. Ada setengah kedai serve alcohol, kedai yang aku masuk tu takde alcohol. So, the choice is in your hands. Kalau rasa ragu ragu takpayah masuk.


Aku order berdasarkan recommendation daripada Have Halal, Will Travel website – Set Half Grilled Mackerel 7000won.



The meal consist of – 1) Main dish: Mackerel bakar 2) Side dish: Kimchi, Lobak/sawi masak air, Taugeh pedas, Daun mende tah besar besar macam daun sireh, aku tak sentuh pun geliii 3) Sup – rasa dia macam masak singgang 4) Air sejuk kosong





IKAN BAKAR DIA SEDAPPP TAK TIPU. Actually I was a bit scared kalau ikan tu hanyir, last last tak dapat makan, tapi nasib baik tak hanyir langsung. It was nicely grilled. Kimchi dia pun sedap I love kimchi soooo much aku mintak tambah (side dish boleh tambah free of charge) side dish lain tak best sangat, daun tu sebenarnya untuk balut nasik, kalau pandai makan pakai chopstick ok la nak balut balut aku tak pandai, tu pun pakai sudu.

Ok selesai makan (makan lagi!)

Seterusnya, misi cari baju sambil jalan jalan!





Dongdaemun ni actually menempatkan banyak mall-mall moden, mall tak moden dan gedung-gedung jualan, samada untuk retail mahupun wholesale. Harap harap ada la baju yang cute untuk aku beli sehelai dan pakai esok. Kalau takde… nampak gaya kena ulang pakai baju yang mana ada je.





Aku masuk mall moden, mall tak berapa nak moden, usya penjaja tepi jalan… Tapi tak jugak jumpa baju yang berkenan. Entahla. Pesen dekat sini kan, kebanyakannya macam blouse daripada kain licin yang kakak kakak/ makcik makcik pakai macam drama korea tu. Last last aku tak beli pun. Aku taknak beli baju dalam keadaan terpaksa. Kalau dah takde takpelah. Pakai jelah mana yang ada. Lagipun aku cari range harga 20,000 won (lebih kurang RM75) ke bawah je...


Lepastu menyeberang jalan pergi Dongdaemun Design Plaza (DDP).




Dalam ni ada art galleries rasanya, tapi sebab dah malam so tutup. Jalan jalan sekeliling tu je ambik angin. DDP ni bangunan yang baru siap dibina dalam tahun 2013-2014 kalau tak silap aku...





Design dia memang nampak futuristic gitu.





Jalan lagi, jumpa taman bunga LED. Sempat lah snap snap kejap hehe.







Lepastu balik semula ke Myeongdong.




Jalan jalan lagi. Myeongdong ni tak pernah membosankan especially bagi orang perempuan. hehe. Keluar masuk kedai skincare dengan kosmetik. Tapi tak tahu nak beli apa. Blurrr.




Last aku masuk sebelum balik hostel, outlet Nature Republic. Last last kau tahu… aku beli air sunkist je. Sebab diorang jual murah 1000won sebotol. Hmmm... Orang lain masuk Nature Republic berebut beli kosmetik, aku beli air Sunkist je. Alahai. Takpelah. Esok masih ada. Janji dah dapat plastic bag Nature Republic hahahah. 


bersambung...


26 December 2017

South Korea Summer Day 4 – Nami Island & Petite France


Anyeong Haseyo!


Kita teruskan lagi perjalanan hari ini ke daerah Gapyeong untuk melawat Nami Island dan Petite France ya... 


1) Daripada Myeongdong, aku ambik metro terus ke Yongsan station

2) Daripada Yongsan station, naik tren ITX ke Gapyeong station (5200won)


Tren ITX ni bukan setiap masa kekerapan dia, ada timing dan tak kerap macam metro. Aku ambik the earliest ITX train pukul 800 pagi dari Yongsan (untuk mengelakkan crowd) dan sampai di Gapyeong pukul 852 pagi. Pemandangan sepanjang tren memang cantik. Aku Cuma terbayang kalau datang masa spring atau autumn… hmmm…


Sampai di Gapyeong, aku terus beli tiket balik ke Yongsan semula petang karang. Aku ambik Gapyeong ke Yongsan (tren pukul 428 petang) dengan harga 5300won. Beli pakai machine, ada petugas yang membantu.




Kemudian, daripada stesen Gapyeong terus ke bus stop di hadapan stesen untuk ambik Gapyeong Tour Bus untuk ke Nami Island, Petite France dan lain lain attractions. Harga asal tiket adalah 6000won untuk one day bus pass (unlimited ride) tapi since aku pakai baucer KTO, dapat discounted price at 2500won sahaja. Gapyeong Tour Bus pun ada timing dia, bukan sepanjang masa ya… Jadi rancanglah perjalanan anda sebaik mungkin. Sila google jadual bas yang paling latest...


Gapyeong Station – Railbike – Jaraseom – Nami Island – Petite France – Cheongpyeong Terminal – Cheongpyong Station – Morning Calm Arboretum


Untuk pergi ke Nami Island menggunakan Gapyeong Tour Bus, korang kena tunggu bas di sebelah stesen ye, takpayah rajin nak cross jalan pergi tunggu dekat bus stop sebelah sana. Bas sampai ikut timing, pukul 910 pagi. Masa naik, tunjukkan baucer bas dan bayar 2500won kepada driver. Bas tak penuh pun. Ada lah dalam separuh bas. Mungkin sebab masih awal dan bukan musim popular. Menurut bacaan aku, kalau peak season autumn... bas tu penuh dan padat sampai ada yang kena berdiri.


Kalau ikut route bas di atas, kita akan sampai di (Jeti) Nami Island dulu kan? Tapi last minute aku decide pergi Petite France dulu sebab nak elak crowd. Petite France dibuka pukul 9 pagi, jadi kalau aku sampai awal dalam 9 lebih, confirm orang masih belum ramai so senang lah nak berposing. Mahal tau aku bayar upah cameraman ni hahahah (harini ada cameraman professional ikut tau) Bajet bajet Che Ta dahni bawak cameraman. Lagipun fikir logik, Petite France tu kan kecik je tempatnya… kalau dah sesak dengan orang… kau nak berposing dekat celah mana???


Nami Island tu pulak, walaupun ramai orang tapi kawasan dia luas. Tak ada masalah nak bergambar sangat (pendapat aku la) Harap teori aku ni mengena. Kita tunggu dan lihat saja lah. Satu lagi, aku plan nak lunch dan solat dekat Nami Island. So kalau tengah hari karang baru sampai sana, cun cun dengan timing aku.



Masa bas berhenti dekat Nami Island, semua penumpang turun, kecuali aku dengan one old Korean couple hihihi. Harap harap pilihan aku ni tepat! Bas meneruskan perjalanan dan sampai di Petite France lebih kurang pukul 940 pagi. Tiket masuk sebanyak 8000won. Masa aku sampai tu memang sunyi sepi, tak ramai orang lagi hahahahah


Petite France



Apa benda yang best sangat dengan Petite France ni? Takde bende pun, just ‘perkampungan’ ala-ala France dengan binaan bewarna-warni seperti di Eropah. 





Lepastu dalam bangunan tersebut ada disediakan pameran pelbagai barang/ kelengkapan/ hasil seni dan budaya yang berkait dengan Eropah. Nak bergambar best la sebab banyak sudut yang cantik.




Untuk makluman juga, Petite France adalah lokasi beberapa drama korea popular seperti MY LOVE FROM THE STAR, BEETHOVEN VIRUS dan RUNNING MAN. Malangnya… aku bukan penggemar Korea sangat so tak excited pun part itu, biasa je. Lebih excited dengan kecomelan tempat ni.




Welcome to my (creepy) demonic houseee!




Oppa kacak, where are you?




 Oppa berduyun duyun datang turun tangga. Tapi oppa tua. Hahahah larikkkk!






Yang ini aku tak ingat dekat bahagian apa. Dia letak patung-patung macam anabelle tu semua dalam kaca...





Bajet bajet menghargai seni lukis. 




Sebab takde orang jadi boleh mencapab buat macam studio sendiri berposing bagai.




Linang dan tenang...




Orang dah posing baik punya aunty ni boleh pegi lalu depan buat muka tak bersalah. Ceni arrr. Aiiishhh




Aku keluar daripada Petite France lebih kurang pukul 1140 pagi, sebab jadual bas pergi Nami Island adalah 1150 pagi. Sempat singgah beli Banana Milk yang memuakkan tu dekat mart sebelah bus stop. Perut dah lapar mintak diisi. Mula mula aku macam nak beli ice cream mango tau, macam sedap je. Tapi tak berani, takut tak halal. So round round dulu dalam kedai sambil berdoa supaya Tuhan bagi petunjuk. Last last gerakan hati takpayah beli, beli Banana Milk je.


Dekat bus stop tu ada Korean jual buah. Dia tanya, Indonesian ke? Aku cakap Malaysian. Pastu dia cakap MALAYSIA WOLLE! MALAYSIA WOLLE! aku macam , mende pulak pakcik ni… lepastu baru aku dapat tangkap… OHHHH MALAYSIA BOLEH! haha. Kawan pakcik tu tanya dia, apemende MALAYSIA WOLLE tu… Aku dengar dia explain dalam korea macam kononnya Malaysia hebat macamtulah. Hahahah.


Nami Island

OK dah sampai jeti Nami Island. Kena beli entrance tiket 8000won. Ambik map.




Lepastu naik ferry dalam 5 minit. Rupa ferry macam kapal angkasa alien LOL. Dalam feri aku takde nak pergi ambik gambar view ke apa. Aku just kaji map je. Dekat mana restoran halal yang famous tu. Apa-apa aku nak makan dulu. Benda lain, belakang kira.

Mendarat di Nami Island pukul 1240 tengah hari.

Turun je feri, terus jalan cepat cepat pergi restoran. Hahahaha memang aku tak berhenti kiri kanan ambik pun, aku nak makan je. LAPARRRRR! Restoran tu pulak boleh tahan jauh, dekat tengah tengah pulau so daripada jeti kena jalan lurus dalam 10 minit baru sampai.

ASIAN CUISINE DONGMOON RESTAURANT

Restoran ni luas, seat banyak... tapi masa tu lunch hour so agak penuh (mostly Malaysian) but, I managed to get a seat. Dia punya service nak ambik order tu macam slow sikit, aku pulak yang kena panggil panggil waiter. Tapi, tak sampai 10 minit lepas ambik order makanan dah siap.

Aku order Spicy Grilled Octopus (10000won)



The meal consist of – 1) Main dish: nasi putih dengan sotong kurita (dimasak grill lada) bersama sayur hijau fresh; yang ni semua kena gaul bersama, baru sedap. 2) Side dish: Kimchi, Carrot jeruk (masam), dan Timun jeruk (manis) 3) Egg soup 4) Air sejuk kosong




AND THIS IS THE BEST MEAL EVERRRR I AM CRYING (sebab pedas huhuhu) sape yang suka makan pedas memang sangkut gila lah dengan meal ni. Dahla aku berapa hari tak sentuh nasik. Kimchi dia aku makan habis, timun jeruk pun habis Cuma carrot jeruk tu rasa pelik sikit. Egg soup tawar tawar je takde rasa.


Lepas makan baru pergi tingkat atas restoran untuk solat jamak zohor dan asar. Surau dia luas tau. Memang orang Melayu je dalam tu hehe.


Lepas selesai solat, barulah keluar untuk explore kecantikan nature Pulau Nami ni. Untuk makluman , (mengikut map) Pulau Nami ada banyak bahagian – ada bahagian maple tree, pine tree, gingko tree, tasik teratai dan statues-statues Winter Sonata. Tempat ni memang cantik...





Pine tree




Dah ada pokok maple yang bertukar warna





Masa aku pergi ni... end summer. Tapi tiba tiba ada satu bahagian tu, ada pokok maple yang dah bertukar warna oren/merah. Awal nau korang. Yang lain semua hijau je lagi. 






Tasik teratai





Korang tahu tak. Aku tak pergi pun statues Winter Sonata yang bercium apa benda tu semua. Sebab? Aku tak minattt. Dulu masa Winter Sonata keluar dekat TV (masa tu aku form 1 kot) aku tak melayan pun drama tu, sebab aku tak suka hero dia Bae Yong Jun eh? hahahha. So, memang tak expect nak habiskan masa mencari statues  pun dekat Nami Island ni.


Aku datang Korea pun takde exsaited sebab Kpop ke apa. Tua tua ni dah tak melayan Kpop. Dulu adela minat SNSD, SHINEE… Tu pun minat biasa biasa je tak fanatic. Sekarang dah old and wise. Kpop Kpop sorry makcik tak layan ye…





Aku naik ferry alien semula pukul 250 petang, lebih awal daripada yang dijangka. 


Jangan pelik kenapa tone color gambar lain lain sebab ada yang amik pakai fon, ada yang pakai kamera dan ada yang aku dah edit edit semua. hehe. 


Sampai di daratan pukul 255 petang, sempat masuk G24 MART dekat jeti beli latte 2000won.


Lepastu naik Gapyeong Tour Bus pukul 315 petang dan sampai Gapyeong Station pukul 320 petang, daripada Nami Island ke Gapyeong Station dalam 5 minit je. Eh. Macam lain pulak route dia. Pagi tadi macam lama sikit dan banyak menyinggah?


Since awal, aku cepat cepat pergi jumpa petugas station dan minta tukar tiket tren balik Yongsan ke masa yang lebih awal. Alhamdulillah dapat tukar. So tak membazir masa. 


Ambik tren ITX daripada Gapyeong Station (328 petang) ke Yongsan (420 petang). 

Daripada Yongsan, ambik metro ke Myeongdong. Balik hostel rehat dulu.



Sebelum naik ke hostel… sempat lagi beli odeng fishcake dekat gerai yang sama aku beli tteobokki semalam. Odeng fishcake harganya 2000won secucuk. Nasibla hostel dekat Myeongdong, terpaksa lalu food street lepastu rasa lapar je manjang. huhu. 


bersambung...


24 December 2017

South Korea Summer Day 3 – Myeongdong Food/Shopping Street


Tren sampai di Seoul Station jam 3.25PM lebih kurang.

 Aku terus ambik metro daripada Seoul Station ke Myeongdong Station. Dekat je, 2 stesen dalam 3 minit. Untuk 3 malam yang seterusnya aku stay dekat Step Inn Myeongdong. The best hostel ever rasa nak menitik air mata tau. This hostel is located in a building at the middle of busy Myeongdong shopping street. Reception (and family rooms) is at level 15, and my dorm (female dorms) is at level 14. 

Step Inn Myeongdong
4 bed female dorm/ RM206 (3 nights)




Hostel Review:
Pro – Most comfortable bed sheet ever! Quality macam hotel 4/5 star. Bantal ada dua, selimut dia tebal (so so comfy), tuala pun dua – satu tuala badan, satu tuala muka. and best thing is they are all very clean. Bed dia double decker kiri dan kanan bilik, sangat sempit BUT ada curtain yang kita boleh bukak/ tutup for privacy. Each bed equipped with personal lamp and USB charger so takpayah nak pakai adapter +999 bonus point dekat situ! Lebih best lagi, shower/toilet adalah di dalam bilik rasa nak nangissss sangat senang nak mandi ke berak ke apa. Dalam shower ada sabun, syampu dengan losyen and semua bau best gila bukan kualiti cikai cikai everytime rasa nak pakai banyak banyak haha. 


Added point, ada mesin basuh which we can use for free (aku sempat basuh shawl, seluar semua haha) and small pantry too. Tapi the best thing is… hostel ni betul betul dalam kawasan shopping Myeongdong yang lively, like seriously you can go in and out anytime. Tahu tak, hari last, aku balik ke hotel pukul 930PM lepastu tersedar ada barang orang kirim yang aku belum beli… so keluar balik at 1000PM dan balik semula ke hotel pukul 1030PM. I am so blessed to stay here. Asal harga dia masa mula mula aku booking RM102/1 night, lepastu aku cancel sebab tukar itinerary, and tetiba bila booking balik dapat RM206/3 nights HAHAH rezeki beb, jimat gila so pandai pandai lah main harga dekat booking.com tu ye.



Cons – Rasa macam takde cons langsung! haha Bilik memang sempit tapi the privacy curtain is helping a lot. erm aha  baru aku teringat. This hostel provide free unlimited flow of buffet breakfast too – coffee, tea, milk, cereals, bread, jam, cream cheese, chocolate & peanut spread and (the TRICKY part is..) they have ham (pork) slices too. Jadi hati hati dalam mengambil makanan/ menggunakan utensils okey.

Lepas check in dan solat jamak Zohor/ Asar dekat hostel, aku berkira kira nak keluar berjalan sebab it’s still very early. Aku decide pergi area Hongik University untuk makan dekat BOA GUESTHOUSE (halal restaurant). Lepas makan baru bincang nak pergi jalan ke mana.



Daripada Myeongdong station, naik metro ke Hongik University. Masa tu nak dijadikan cerita, hujan agak lebat… Semua orang berpayung. Aku redah je mana yang dapat… Kejap kejap berteduh tepi kedai. Restoran tu tak jauh sangat daripada exit metro. Tapi bila sampai… lepas meredah hujan… skali restoran tutup! Aduh heartbroken kejap. I dont mind basah kena hujan... aku mind perut aku yang kelaparan. huhuhu



Closed on Monday & Teusday. So sad.

Nak balik pun tak boleh sebab hujan makin lebat. Aku sempat masuk sebuah supermarket usya usya barang dalam tu, kau tahu aku jumpa apa? Super Ring! hahaha sampai ke Korea import ye? Daripada Hongik University station, balik semula ke Myeongdong Station. Masa tu dah lapar gila gila. Malas dah nak ke tempat lain. Nasib baik dekat Myeongdong banyak street food yang halal. So boleh la makan. 



Egg bun (Gyerang-Bun) 1500won
Bun lembut dekat atasnya ada telur mata. Soo sedap! Ada gerai yang jual 2000won. 



Aku beli dekat sorang makcik ni, bun dia tu memang sedap, manis cun cun je. 




Fish Taiyaki 3000won
Pastri, rangup diluar lembut di dalam. Ada inti kacang, nutella, banana, dan peanut. 




Tteobokki 1000won
Makanan (rasa macam kuey tiaw keras sikit) diperbuat daripada tepung beras, digaul dengan sos lada + sos tomato.




Mula mula aku mengendap gerai dia (sebab sebelum tu nampak orang Melayu beli so pergilah tengok apa yang ada kan), terus budak yang menjual tu cakap “No meat no pork” agaknya dah selalu Muslims tanya dia ada meat tak? ada pork tak? bila datang customer bertudung datang terus dia bagitahu no meat no pork kan…



Chicken Kebab 5000won
Kebab ni, bangla jual. Biasa je rasa dia. Kebab dekat Itaewon sedap lagi. 

Lepastu aku masuk G24 MART dekat sebelah bangunan hotel dan beli Iced Latte 2000won. Macam banyak je makanan aku malam tu kan. Lapar wehsss. Pastu hujan pulak, lagilah rasa kebuluran...

Balik hostel bawak kebab dengan iced latte, aku pergi lepak makan dekat reception floor. Ada meja makan, pantry semua. Kalau nak makan dekat bilik memang harapan je lah. Lagipun aku taknak kotorkan katil cantik aku dan bawak bau makanan dalam bilik...



Lepas makan, kira-kira pukul 730 malam kot... aku keluar balik jalan-jalan area Myeongdong. Orang sentiasa ramai. Dekat sini syurga kosmetik – banyak kedai kedai kosmetik jenama tempatan seperti Innisfree, Nature Republic, Face Shop, Etude House, Holika Holika, dan sebagainya. 



Aku bukanlah pengguna kosmetik Korea (kosmetik Malaysia pun tak berapa jugak), so aku tak tahu nak beli apa sebenarnya dekat sini haha. Masuk survey survey je dulu nanti last day baru beli. Butik pakaian pun ada – H&M, FOREVER 21 dengan butik butik baju korea. Korang sediakan duit je. Takde duit, kad kredit pun boleh hahaha. 



Daripada area Myeongdong, aku berjalan entah ke mana mana. Tapi tak lah terlalu jauh. Aku suka ambik gambar waktu malam dalam big cities macamni. Aku suka dengan kesibukan rakyatnya, kesibukan traffic dan lampu neon yang bewarna warni. 



Terjumpa tugu-tugu di luar sikit je dari area Myeongdong. 

Kalau nak naik Cable Car pergi Namsan Tower tak jauh dah daripada sini... Tapi serius aku malasss. Macam yang aku cakap dalam entri first, ada attraction yang aku dah boikot awal awal. Nanti next time kalau datang Korea baru aku pegi. Next time tu 10 ke 20 tahun lagi kot hahahah. 




Dalam pukul 9, aku dah balik semula ke hostel. Mandi, solat, dan terus tidur. Dapatkan rehat secukupnya. 


Esok kita pergi Nami Island! 

DISABLE