PAGES

26 February 2016

Japan Day 2 Osaka - Kyoto


Tema untuk hari ini adalah...

Persahabatan Merentas Budaya!!! hahahah

26.11.2015 (Day 2)

Entri hari kedua macam lagi panjang. Sorry.......

Hostel aku ni shower room dekat ground floor, jadi bila nak mandi kena usung baju tuala semua turun bawah. Dah siap mandi dan kemas beg di bilik, aku turun ke ground floor lagi sekali untuk breakfast. Common room dengan kitchen dekat ground floor jugak. Aku bawak Milo 3 in 1 dengan roti Gardenia.





Common room dia bersambung dengan kitchen. Ada sofa, tv, playstation, pc, komik, guidebook. Yang uniknya, guest boleh conteng pada dinding bilik ni. Aku pun nak jugak!

Cari tempat strategik, last last aku ternampak ruangan kosong tepi tv. Aku conteng dekat situ. Niat aku nak sketch bendera Jepun tapi bila tengok balik macam bendera pakistan je... bendera PAS pun boleh jugak hahah hampeh. Siap ada love love lagik.




Lepastu aku masuk dapur, cari hot water nak buat Milo.Ada sorang brader ni. Tapi aku buat sombong je. Dekat sinki tu  ada satu extra paip (apart from the washing pipe), aku ingat, ambik air dari situ lah kot. Sebab dekat rumah aku paip sinki bersambung dengan paip water filter. Baru dok tadah mug nak ambik air, brader tadi sound......

...kau nak air panas untuk minum ke? tu bukan air untuk minum, that is for cleaning dishes, like baby bottles and so

oh? 

Ya Allah gelap mata tiba tiba, rasa nak pitam sekejap. Malu gila woi HAHAHHAHHAHA

let me show you. here, you can take hot water from here. Brader tu tunjukkan hot water dispenser dekat aku, atas rak tepi meja makan, sambil ajar cara cara nak tekan keluar air panas semua hahah. itu aku tahulah brader! 




Lepastu brader tu duduk dekat meja makan, aku macam nak duduk dekat kerusi yang membelakangkan meja makan... skali dia cakap, you can sit here if you want (maksudnya, join dia makan dekat meja)

Sure! Aku tarik kerusi , duduk. Letak pinggan berisi roti aku atas meja. 

ALAMAK. dalam hati.

JANGAN LA DIA MINTAK ROTI AKU.... JANGAN MINTAK ROTI AKU...
PLEASEEEE NOT MY BREAD... hahaha


Nama brader ni Eric, Mexican yang bekerja di Beijing. Mula-mula perbualan kami pasal travel, jarang dia jumpa Muslim women yang travel, especially alone. Bila Eric tahu aku Muslim, macam-macam soalan yang dia tanya yang menjurus kepada agama. Contohnya... betul ke perempuan muslim, perlu 100% ikut kehendak ibu bapa bila mencari pasangan? haha. pengaruh drama melayu ke apa punya soalan. Adakah agama awak melarang perempuan bercakap dengan lelaki? Betul ke tak boleh dating sebelum kahwin? Kalau tak dating, macam mana nak kenal seseorang tu? Do you have boyfriend? Bila aku cakap tak pernah ada boyfriend, dia terkejut. Dia tanya lagi... if you dont have boyfriend then how do you control lust? Pergh soalan soalan dia mencabar sungguh. Tapi aku tak offended pun, sebab aku tahu, budaya diorang sangat-sangat berbeza dengan budaya dan amalan agama kita... Jadi aku cuba terangkan sesimple mungkin supaya dia tahu dan faham asbab positif di sebalik suruhan-suruhan Islam. Jawapan tu kacang je cuma nak buat ayat BI tu yang mencabar. Erk. hahahah. 

oh, Eric ada tanya jugak pasal tudung aku. Apa yang aku pakai atas kepala? Kenapa agama aku suruh tutup? Kenapa pulak ada perempuan yang tak tutup? dan sebagainya. Apapun... berbalik kepada sejauh mana kuatnya kepercayaan dan pegangan agama seseorang. Agama itu sempurna, cuma manusia yang tak sempurna dan taknak ikut agama... 


Bila ditanya soalan-soalan sebegitu... aku sedar, orang-orang di luar sana banyak yang kurang faham tentang Islam. Jadi dalam pada kita travel, kita kena sebarkan yang baik-baik tentang agama kita. Tak semestinya kena buat slot ceramah dekat negara orang haha, tapi tindakan kita pun mencerminkan macam mana pegangan kita terhadap agama. Dan paling penting kena sentiasa tingkatkan pengetahuan dan ilmu agama. Dekat sejam aku berborak dengan Eric. Lepastu dia mintak kebenaran untuk bergambar, dan aku mintak dia tulis catatan di buku aku sebagai kenang-kenangan. 




Dia kata bila bergambar memang dia tak ada ekspresi, neutral je... Sebab kadang-kadang ekspresi di wajah tak sama dengan apa dalam hati. K.



Aku check out pukul 10.55 pagi dan terus ke Shin-Imamiya Station yang tak jauh daripada hostel. Dari Osaka aku akan ke Kyoto. Pertama kali guna mesin untuk beli tiket. Tak susah pun, sebab ada option English. Harga tiket daripada Shin-Imamiya ke Kyoto adalah 920 yen (sehala). 

Shin Imamiya - Kyoto


Dalam tren aku secara tak sengaja duduk di reserved seat untuk orang tua, OKU dan ibu mengandung. Dekat nak sampai baru perasan. Di Jepun OKU dipanggil sebagai 'physically challenged person'. 



Kyoto


Akhirnya... sampai di Kyoto station. Stesen ni sangat besar, lebih kurang KL Sentral aku rasa. Manusia ada di mana-mana. 




Untuk pengangkutan di Kyoto selama 2 hari, aku gunakan Kyoto City Bus Pass. Harga cuma 500 yen untuk sehari, paling murah dan cover unlimited bus ride. Senang pakai. Sebab network bas dalam bandar Kyoto lebih luas berbanding subway. Setiapkali nak turun bas cuma swap kad di mesin pengimbas dekat driver bas. 

Awal sampai di Kyoto... satu peristiwa hampagas telah berlaku, di mana aku tersilap naik bas untuk ke hostel. Nombor bas tu dah betul. Cuma direction bas tu yang terbalik menyebabkan aku ambik masa 1 jam untuk sampai hostel, sepatutnya 10 minit je...

Aku turun dekat satu bus stop depan combini (convinience mart). Katanya... bus stop tu paling dekat dengan hostel aku. Tapi cari punya cari tak jumpa jugak. Tanya orang kedai, dia pun tak tahu. Beg dahla berat. Last last aku duduk dekat bangku depan kombini tu balik dan bukak roti bun, makan sampai habis. Roti tu sepatutnya bekal untuk hari lusa... hahahah




Lepas makan cari lagi sekali. Dan dan jumpa -___- Padahal aku dah lalu kot jalan tu. 
Kenapa entah hijab kena tutup tadi tak nampak.


Trip Sound Guest House (RM52/day)
Location dia dekat simpang masuk ke Kiyomizudera. 


Masa check in ada sorang adik manis check in sama dengan aku. Dorm pun sama. Nama dia Sima, daripada Xian, China yang belajar di Hiroshima. Datang bercuti di Kyoto. Dia tanya aku sorang je ke, dia pun sorang dan dia ajak jalan sama. okay, Why not?


...kitorang keluar daripada hostel pukul 3.30 petang.


Lokasi pertama yang kami singgah adalah, Shimogamo-jinja Shrine (UNESCO). Masuk percuma je. 




Dekat depan temple tu ada paip buluh ni, Sima kata, adat sebelum masuk temple kena cuci tangan. Ada step step dia. Aku layan je.


Ada satu tempat dalam temple kita boleh baling syiling lepastu buatla hajat apa-apa. Sima beriya suruh aku buat hajat tapi aku buat tak tahu je haha. Syirik pulak karang. Apebende main baling-baling syiling. Bila keluar, dia tanya aku... Awak muslim, takpe ke masuk temple? hehe. Aku jawab ok je, sebab niat aku untuk melawat je tengok senibina dan budaya orang. 


Masa dekat dalam tu, Sima lah yang tolong translate kan maksud papan-papan tanda. Sima ni agak fasih bahasa Jepun, dan English dia pun bagus. Dia belajar degree sejarah, dan katanya self-sponsored. Agaknya... bila dapat sambung belajar sampai ke Jepun tanpa biasiswa, guna duit sendiri... mesti keluarga Sima ni orang berada jugak kan? Takde la aku busybody tanya ayah dia buat bisnes apa dekat China sana.


Cuma... aku ada tanya pasal adik beradik dia. Katanya, due to one-child China policy... so yeah I'm the only kid. Adoi. Macam mana aku boleh terlupa... Dalam perjalanan tu banyak cerita yang kami kongsi. Pasal family, pasal travel... Kata Sima, dekat Xian kampung dia penempatan Muslim, dia ada ramai kawan Muslim.




Kami berjalan entah ke mana-mana. Sima pakai map dalam fon dia. Bila ada yang in charge, aku jadi malas berusaha dan serahkan semuanya kepada Sima untuk cari arah jalan yang benar. haha. 


Bila dah jauh berjalan, mengadu lapar lah pulak budak ni. Masa tu aku takde la lapar sangat. Tapi kesian aku tengok dia mengadu lapar banyak kali. So, kitorang cari restoran yang bersesuaian. Aku bagitahu dekat dia, aku teman dia je. Sebab nak cari makan halal susah. Tapi dia berkeras nak cari jugak kedai makan yang halal supaya aku boleh makan jugak. Susahla nak explain pasal halal haram ni haha. Daging babi tak makan. Daging lembu, ayam makan tapi kena halal, must be slaughtered by saying the name of the God. OK lah, Semua daging takboleh makan. Order ikan boleh? Tapi restoran tu ada menu daging babi. Haha. 

Last last aku masuk 7E beli juice dengan onigiri, baru Sima puas hati. 



Kitorang masuk sebuah restoran dan Sima order makanan dengan gembiranya... Beli kupon, kemudian bagi kupon dekat waiter. 




Yang lawaknya, sempat lagi dia tanya waiter kedai tu, ada tak makanan veggie? haha Waiter tu cakap, tak ada untuk veggie tak ada... tapi kalau tak makan daging diaorang boleh keluarkan daging tu daripada sup. Hahaha. Tak larat nak explain. Aku cakap, its okay... tak mauuu




Makanlah nakkk........




Onigiri ni , nasi yang dibalut dengan seaweed inti tuna. Baru ngap sekali aku dah rasa loya yang amat. Tak boleh pegi dengan tekak langsung. Kehidupan onigiri ni berakhir di tong sampah.....




Lepas makan aku request nak tengok main campus Kyoto University.

Sima not impressed. Sebab Uni dia pun lebih kurang camni jugak. OK Sima. Fine Sima, fine!




Sebelum balik hostel kitorang singgah di Kyoto Station beli Bus Pass untuk esok.




Kyoto Tower


Sampai hostel pukul 9.30 malam. Dalam dorm tu, jumpa pulak sorang Cina Malaysia. Hahaha seronoknya dapat cakap Melayu! Lupa dah nama dia, dia travel solo jugak. Dia suggestkan aku tempat-tempat menarik untuk hari esok. 


Penat sungguh hari ni. Semoga esok masih ada kekuatan...


5 comments:

  1. Ok, tak sabar nak day 3.
    Hehehe

    ReplyDelete
  2. Bencinya baca entry begini. T____T

    ReplyDelete
  3. @cero
    Ok. Day 3 dah published :D

    @wzulhilmi
    Ya Allah kau gi mana selama ni? Lama betul menghilang!

    ReplyDelete
  4. I love your blog!! :D

    Saya pernah kena approach dengan soalan2 dari non-muslim macam tu. Why do you wear hijab, when can you take it off. The latest one is from a drunken girl. Adeh, nak jawab rasa nervous sbb perempuan tu a bit terhuyung hayang. Kalau tak jawab, I lose a chance to explain about it (walaupun girl tu mungkin tak faham pun apa yang saya cakap sebab keadaan dia macam tu).

    End up, saya share apa yang mampu. At least, I did my part, kan? :)

    Suka jugak bila baca part stranger yang duduk sehostel ajak join jalan2. Saya teringin jugak macam tu, tapi belum ada peluang lagi.

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
  5. Aku ada je lah. But you have tu search deeper sikit. MACAM TU... *MUAHAHA*

    ReplyDelete